Sivut

torstai 17. huhtikuuta 2014

Kiirastuli & piinavuosi



    Tummia pilviä Sikomäen päällä...



Meillä on ollut hauskaa
ja olemme nauraneet paljon.
Olemme hullutelleet ja 
toteuttaneet monta innovatiivista ideaa.
Olemme antaneet ajatuksen ja mielikuvituksen lentää ja olemme saaneet paljon aikaan.
Olemme kokeneet ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä ja paljon hyviä asoita on tapahtunut. 
Olemme saaneet paljon tukea ja kiitosta siitä, että teemme juuri sitä, mitä teemme.
Olemme saaneet apua monelta eri ihmiseltä ja taholta, kiitos siitä.
Yhdessä olemme enemmän <3

Mutta:
Kulunut vuosi on ollut meille todella raskas, oikein semmoinen piinavuosi ja kiirastuli.
Meiltä ei kysytty, että haluammeko tätä, vaan saimme lukea suunnitelman Onkemäen koulun sulkemisen selvittämisestä Aamulehdestä. 
Siitä asti olemme tehneet valtavasti ja monin eri tavoin vapaaehtoistyötä ja käyttäneet aikaamme sen eteen, että Onkemäen koululla olisi valoisa tulevaisuus. 

Valitettavasti olemme saaneet osaksemme paljon arvostelua ja aliarvioimista, vaikka toimimme yhteisen hyvän puolesta Aluehallintoviraston meille antamien ohjeiden mukaan. 
Meitä on varoiteltu siitä, että päättäjät/virkamiehet hermostuvat, tai että olemme liikaa julkisuudessa yms. Kukaan ei kuitenkaan ole esittänyt huolta siitä, että kuinka perheet jaksavat tämän myllerryksen keskellä ja miten se vaikuttaa heidän arkeensa. Päättäjät ja virkamiehet kantakoon vastuun päätöksistään, myös sen osalta kuinka tämä vaikuttaa kuntalaisiin ja heidän perheisiinsä. Ja ehkä olisi kannattanut etukäteen miettiä, että mitä siitä seuraa, jos kuntalaiset lukevat Onkemäen koulun sulkemisaikeista Aamulehdestä.

Surun, tuskan ja epätietoisuuden määrä on ollut valtava, monet itkut on itketty ja surut surtu. Ihmettelyä, kysymyksiä ja epätietoisuutta on kaikenikäisillä jatkuvasti, mikä on todella raskasta. Kysymyksiä on paljon, vastauksia on vähän.

Meitä on moitittu monesta suunnasta siitä, että olemme Onkemäen koulun asiassa mukana tunteella ja että ylireagoimme. Ajattelemme kuulemma vain itseämme ja että keinomme ovat kyseenalaisia. On kerrottu myös siitä, että muiden koulujen henkilökunta, oppilaat ja perheet kokevat negatiivisia asioita toimiemme takia. On saatu kuulla, että adressintekijä osaa kyllä tehdä adressin Onkemäen koulun puolesta, mutta että hän ei osaa kasvattaa lapsiaan. Nämä kaikki yhdessä on erittäin loukkaavaa ja se on tuntunut meistä todella pahalta. 

Eipä ole kunnan taholta näkynyt ketään ottamassa tätä tunnekuohua vastaan tai selvittänyt näitä loukkauksia, vaikka sitä on pyydetty. Surullista, mutta totta.
Sensijaan olemme saaneet kuulla monen kuntalaisen sanovan, että tämähän on selvää kiusantekoa ja että kunta kiusaa.
Emme osaa vastata siihen, että mitä pitää tehdä, jos kuntalaisten mielestä kunta kiusaa kuntalaisia, koulua ja kylää? 
Tiedätkö sinä?

Kunnan asettama Selvitysryhmä menetti kuntalaisten luottamuksen, mikä tuli esille Onkemäen koulun vanhempainillassa. Jos kunnassa on tämänkaltainen epäluottamustilanne, niin mitä pitää tehdä? Me emme tiedä, tiedätkö sinä?

Olemme oppineet, että on olemassa paljon ihmisiä, jotka haluaisivat olla mukana toimimassa Onkemäen koulun puolesta, mutta he eivät uskalla niin tehdä. Onko tämä demokratiaa, että kuntalaiset eivät uskalla käyttää sanan- ja/tai mielipiteenvapauttaan? Mitä he pelkäävät?
Samanaikaisesti meille kuitenkin kerrotaan, että mitään päätöksiä ei ole tehty, asioita selvitetään aivan vilpittömin mielin ja että Pro Onkemäki-liikkeen ponnistelut otetaan huomioon.

Haluaisimme tietää, että kuka tai ketkä ovat tämän meidän kiirastulemme ja piinavuotemme takana. Toivomme, että he astuvat julkisuuteen kantamaan vastuun ideastaan ja ehdotuksestaan, joka päätyi esityslistalle. Ei riitä se, että esittelijä ottaa vastuun siitä, että kirjoitti sen esityksen. Kyllä lapsilla, kuntalaisilla, veronmaksajilla ja äänestäjillä on oikeus saada tietää, että ketkä tämän Onkemäen koulun asian ovat nostaneet esille ja saaneet sen esityslistalle asti.
Nyt voimme vain arvailla....

Onneksi ja/tai  päätöksentekoprosessi kaikkine lieveilmiöineen on ollut niin avointa ja läpinäkyvää, että kuntalaisten on helppoa nähdä, että miten homma toimii. Luultavasti tämä saattaa ehkä näkyä seuraavissa kunnallisvaaleissa, vai mitä mieltä sinä olet?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti