Sivut

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Sikomäen Äidit <3



Hyvää Äitienpäivää!


   "Äiti ja lapsi <3"


Äitienpäivänä 2014 
muistamme 
ja kiitämme kaikkia 
nykyisiä ja entisiä 
Sikomäen Äitejä <3
Jokaisella on ja on ollut
oma ainutlaatuinen paikkansa 
tässä sukupolvien ketjussa.

Kiitos myös kaikille Isille, lapsille ja muille Sikomäen Äitien tukijoukoille tästä yhteisestä matkasta Marttilan talosta tähän päivään.





Jo vuodesta 1912 ajan ovat äidit  aamuisin lähettäneet lapsiaan Sikomäelle Onkemäen kouluun ja iltapäivisin olleet heitä vastaanottamassa koulusta kotiin.
Vuodesta 1909 vuoteen 1912 asiaa "harjoiteltiin" Marttilan talossa.
Saattaminen  ja vastaanottaminen ovat muuttaneet muotoaan monin tavoin sadan vuoden aikana, mutta se ei ole muuttanut aamuhetkien tohinaa ja iltapäivän läksyjentekoa ja äitien osuutta noissa molemmissa.

Moni äiti on vuosien saatossa kantanut huolta lapsensa koulunkäynnistä, sen iloista, suruista ja murheista. Ja kukapa muu kuin muut Sikomäen Äidit olisivat olleet hänen tukenaan ja lohduttajanaan.
Toisilta äideiltä on kysytty neuvoa, vinkkejä, aikatauluja ja ihan kaikkea koulunkäyntiin liittyvää.
Yhteydenpitovälineet ja tavat ovat vuosien saatossa muuttuneet, mutta se ei vähennä sitä, miten tärkeä tukiverkosto ja voimavara Sikomäen Äidit ovat olleet toisilleen jo yli sadan vuoden ajan.

Sikomäen Äidit ovat olleet monin eri tavoin mukana koulun arjessa ja juhlassa, tarpeen ja tilanteen mukaan. Välillä yhteistyötä on ollut enemmän, välillä vähemmän. Monia ystävyyssuhteita on solmittu koulutouhujen kautta Sikomäen Äitien välille ja sitä kautta moni perhe on tutustunut toisiinsa. On eletty yhdessä lapsiperheiden arkea ja siinä koululla on ollut iso rooli. 

Toki on todettava, että äitejä ja perheitä on erilaisia, ja jokainen "taaplaa tavallaan". Sataan vuoteen mahtuu monta ja monenlaista tarinaa. 

Osa Sikomäen äideistä on käynyt itse Onkemäen koulua, mutta paljon on myös muualta muuttaneita, isojen kaupunkikoulujen kasvatteja. Jotkut äideistä ovat perheineen muuttaneet kylälle varta vasten Onkemäen koulun takia. On myös heitä, jotka eivät ole itse käyneet Onkemäen koulua, mutta heidän äitinsä ovat sitä käyneet. 

"Äiteni kävi Onkimäen koulua" -Matti J. Mäkelä

Viimeisen vajaan 10 vuoden ajan Sikomäen Äidit ovat pelänneet, että 
koska Onkemäen koulu joutuu lakkautuslistalle ja huhut käyvät toteen. On tiedetty, että kun asia tulee esille, niin se on tilanne, josta on leikki kaukana. 
Valitettavasti tämä päivä koitti 22.5.2013, kun saimme lukea asiasta Aamulehdestä. Jo samana päivänä luotiin välittömästi pohja sille työlle, mitä olemme tehneet yhdessä kuluneen vuoden aikana, kukin taitojensa ja elämäntilanteensa mukaan, Sikomäen ja Onkemäen koulun, kylän ja koko Vesilahden hyväksi. 

Sydämellinen kiitos juuri Sinulle,
joka olet tukenut ja auttanut tässä vapaaehtoisessa työssä
Sikomäen Äitejä <3
Yhdessä olemme enemmän <3
Tarvitsemme edelleen apuasi, tukeasi ja neuvojasi toimissamme
Sikomäen pelastamiseksi!


Tänään Äitienpäivänä kaiken ilon, korttien ja kukkasten keskellä 
mielessämme pyörii kuitenkin monia kysymyksiä:

"Mitä niin pahaa me olemme tehneet, että meitä ja lapsiamme ei oikeasti ole kuunneltu, vaan sanomisemme, vastauksemme ja pyyntömme on kylmästi sivuutettu? 

Mitä olemme tehneet niin väärin, että kaikki se, mitä me olemme vuoden ajan tehneet ja tuoneet esiin, kuitataan parilla laimealla lauseella esityslistalla?

Miksi meille annettuja lupauksia ei ole pidetty?

Katsomme yhdessä Sikomäeltä avautuvia maalaismaisemia ja kysymme:

Miksi haluatte viedä tämän meiltä pois?

T: Sikomäen Äidit








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti