Sivut

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Vieraileva Tähti: Laskelma & Laskelma




Uutta blogissa
Onkemäen koulun 
hyväksi:

Haluaisitko Sinä olla
Vieraileva Tähti täällä?
Voit kirjoittaa joko
nimellä tai nimimerkillä.
Jos vastaat kyllä,
niin ota yhteyttä Inkaan.


Ensimmäinen 
Vieraileva Tähti
blogissamme on
nimimerkki "Säästäjä", 
tervetuloa!

Tässä Säästäjän kirjoitus:


Laskelma & Laskelma


Laskelmia voidaan tehdä monella tapaa. Vesilahden kunnan selvitysraportin mukaan Onkemäen koulun sulkemisesta tulee noin 200 000 € säästöjä, 
oppilasta kohden noin 7 400 €. 

Onkemäen koulun kuulemistilaisuudessa kävi selville, että kulut oppilasta kohden Onkemäellä ovat noin 10 200 € ja Kirkonkylällä noin 6 800 €. Erotus on siis 3 400 €.  Kun kerrotaan luku Onkemäen oppilaiden määrällä, olisi sulkemisesta tulossa säästöä noin 92 000 €. 

Onkemäen koulupiiriläisten kuljetuskustannukset Kirkonkylälle olisivat selvitystyöryhmän raportissa alustavasti noin 50 000 €. Näitä lukemia käyttäen voidaan laskea, että enintään 42 000 € tulisi säästöä koulun sulkemisesta - siis jos kaikki sujuisi ilman lisämenoja ja kunta saisi koulun myytyä heti. 

Selvitystyöryhmän raportista sivulta 21 löytyy laskelma, kuinka koulu voisi karsia kulujaan nykyisestä jatkaessaan toimintaansa ja sillä saataisiin noin 67 000 € säästöt.

Lisäksi on otettava huomioon säästöt,
joita syntyy, jos talouden tervehdyttämisohjelma hyväksytään.

Vuoden 2012 lukujen perusteella voi laskea Vesilahden kaikkien alakoulujen oppilaskohtaisista kustannuksista keskiarvon, joka on 6791 €. Keskiarvo koko Suomessa on 8 008 €.
On selvää, että sivukylillä oppilaskohtaiset kustannukset ovat suuremmat kuljetuskustannusten vuoksi, mutta tilanne ei parane kuljettamalla oppilaita vielä pidemmän matkaa. Nykyisellään Onkemäen oppilaista vain yksi kolmasosa kulkee koulukyydillä.

Onkemäen kouluun mahtuu lisää oppilaita. Onkemäen koulu tarjoaa terveen oppimisympäristön lapsille, joilla on sisäilmasta johtuvaa oireilua muissa kouluissa. Koulun muuttuminen Vesilahden ympäristökouluksi lisäisi sekä Onkemäen kylän että Vesilahden kunnan vetovoimaisuutta. 

Selvitystyöryhmä ei ehtinyt perehtymään ympäristökouluasiaan, vaikka oli pyytänyt ideoita ja ehdotuksia koulun suhteen. Mahnalan ympäristökoulun kulut ovat Hämeenkyrön alhaisimmat ja siellä koulu on vetovoimatekijä kunnalle. 

Onkemäen koululaisilla on hyvä ympäristö oppia ja liikkua, hiekkapiha on iso ja metsää ympärillä. Koripallotelineet ja jalkapallomaalit ovat käytössä. Keväisin ja syksyisin sateisilla keleillä voi liikuntatunnit pitää tanssisuulilla. Talvisin kyläkerho jäädyttää luistelukaukalon ja laduille pääsee suoraan pihasta. 

Kyläkierroksella, vanhempainillassa ja kuulemistilaisuudessa pidetyistä puheista sai kuvan, että kylät voivat olla eriarvoisia ja kaikissa kylissä ei tarvitse olla kunnan palveluita. Olisi tärkeää, että verorahoilla kustannettaisiin ja ylläpidettäisiin kunnan palveluita joka kylässä jotakin, eikä keskitetysti vain tietyille kylille ja/tai ryhmille.

Onkemäen kylällä ainoa kunnan palvelu on koulu. Koulu on kylän ainoa
ympärivuotinen harrastus- ja kokoontumis- ja lähiliikuntapaikka.

nimimerkki "Säästäjä"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti